Az USA és Oroszország elébe megy egy esetleges Cyber-háborúnak

Hozzáadva: 2013.06.19, 21:16 | Kategória: Egyéb

Szerző: Gábor Cseri   | Forrás

A G8 –ak találkozóján Vladimir Putin és Barack Obama miniszterelnökök egy közös „cyber-hotline” kiépítésében egyeztek meg, ami megakadályozhat egy esetleges nézeteltérést a két nagyhatalom között. Modern világunkban ugyanis nem a harcmezőn szemtől szembe álló katonák vívják a háborúkat, hanem drónok, robotok és hackerek seregei a világhálón keresztül. A kiépítésre kerülő informatikai forródrót közvetlen kapcsolatot jelent majd a két ország között, mely lehetővé teszi, hogy valós információkat közöljenek egymással. Ugyanis a terroristák, és egyéb karhatalmak legegyszerűbb fegyvere az lehet velük szemben, ha egyszerűen téves, vagy épp meghamisított információkat juttatnak el a felekhez, ezzel keltve köztük feszültséget.

A cyberháború egy tényként kezelendő dolog napjainkban. Gondoljunk csak a közelmúltban Spamhaus világméretű spam-szűrő szolgáltatás ellen indított támadásra. A szolgáltató szerint az átlagos 10 Gbps –os adatforgalmuk egészen 300 Gbps –ig emelkedett, mely lelassította az egész világ internet sebességét. Miért fontos ez? Gondoljunk csak bele, hogyan működik egy óriásvállalat? E-mail –ek tízezreivel. Ha ezek csak egy szemernyivel is lassabban jutnak a címzetthez, az sok millió levél esetén már eredményez olyan eseteket, amikor például egy tranzakció meghiúsul, ezzel megkárosítva egy céget.

A fenti példa viszont az információáramlás hitelességét hivatott megvédeni, ugyanis egy hacker képes lehet információhalmazok módosítására is. Ezzel félrevezetheti a két országot, és feszültséget generálhat.

A közelmúltban magunk is hírt adtunk a Reuters, Wall Street Journal, Facebook, CBS News illetve Twittert ért támadásokról. Ezekben az esetekben két célról beszélhetünk – a hackerek és a mögöttük álló szervezetek szemszögéből. Egyrészt az információszerzés, másrészt a közvélemény formálása. A CBS News esetében például annak közösségi hálón regisztrált fiókját törték fel, majd küldték ki üzenetek ezreit a csatornát követő felhasználóknak.

Ez csak egy rövid okfejtés, amiről akár napokig lehetne elmélkedni, de reméljük, hogy ez a rövid cikk is elég volt ahhoz, hogy az életünket behálózó és forradalminak számító internet egy apró adatlopástól sokkal nagyobb veszélyeket is rejt.

Cyber War

Címkék: hacker cyberháború

Kommenteléshez be kell jelentkezned!