A Samsung bemutatta új SSD meghajtóit

Hozzáadva: 2013.08.02, 16:29 | Kategória: Egyéb

Szerző: Gábor Cseri   | Forrás

A Samsung a modern memória technológiák terén vezető szerepet tölt be, a 2013-as SSD Global Summit nevű rendezvényén pedig bemutatta a Samsung SSD 840 EVO háttértárolóját. A legújabb SSD-t az „SSD-t mindenkinek” mottóval jelentették be. Az SSD Global Summit emellett a HDD piacot egyre gyorsuló ütemben felváltó globális SSD piac jövőjét is felvázolta.

„Miután a tavaly bemutatott belépő szintű, nagy teljesítményű SSD-k révén sikerült felpörgetnünk az SSD piac bővülését, most még gyorsabb, egészen 1TB-ig terjedő tárolókapacitással rendelkező SSD-ket mutatunk be a fogyasztók számára nyújtott még nagyobb választék biztosítása érdekében” – mondta Young-Hyun Jun, a Samsung Electronics memóriák értékesítésével és marketingjével foglalkozó üzletágának elnökhelyettese. „A Samsung az iparágon belül a legmagasabb minőségét garantáló megoldások révén fejleszti tovább SSD márkaimázsát, valamint nagyobb kapacitású SSD-k – különösen a kliens PC szegmensen belüli – elterjesztésével folyamatosan növeli az SSD piacon megszerzett részesedését.”

Az idei rendezvényen a Samsung bemutatta az új, nagy teljesítményű és még gyorsabb SSD-ket, amelyek egészen 1TB-ig terjedő adattároló kapacitással rendelkeznek. Az esemény egyik fénypontja a 840 EVO volt, azaz a fogyasztói igényekhez igazodó, belépő szintű, nagy teljesítményű, SATA interfészen keresztül kapcsolódó, egészen 1TB-ig terjedő tárolókapacitást kínáló SSD. A másik újdonság az XS1715 volt, amely egy ultragyors, vállalati adattárolás céljára tervezett, akár 1,6 TB kapacitást is elérő NVMe SSD (Non-Volatile Memory Express).

A fogyasztói piacon még aktívabb jelenlétet biztosító, az SSD-k további népszerűsítésére irányuló stratégia részeként a Samsung azt tervezi, hogy először a Samsung SSD 840 EVO lesz kapható majd a legfontosabb piacokon augusztus elején. A termék más piacokon történő megjelenése későbbi időpontban történik.

Az új Samsung SSD 840 EVO termékcsalád az iparág legkisebb, 10 nanométeres kategóriába tartozó, 128 Gb-es, nagy teljesítményű NAND flash memória chipjeit használja. Ezek tömeggyártását áprilisban kezdte meg a Samsung. Ezekkel a chipekkel, valamint a Samsung saját többmagos vezérlőjének segítségével a Samsung SSD 840 EVO páratlan teljesítményt nyújt még nagyobb szekvenciális írási/olvasási sebesség mellett.

A Samsung kifejlesztette az XS1715-öt is, azaz az iparág első 2,5 hüvelykes NVMe SSD termékét. Az év második felében megjelenő eszköz tovább fogja bővíteni a vállalati SSD piacon kapható Samsung termékek kínálatát. Az új NVMe SSD XS1715 véletlenszerű olvasási sebessége tízszer gyorsabb, mint a Samsung korábbi, vállalati adattárolásra kínált prémium SSD-jéé. Az új NVMe SSD PCIe 3.0-ás interfészt – amely körülbelül kétszer gyorsabb, mint a PCIe 2.0-ás interfész –, valamint expressz NVM technológiát használ, amely még tovább gyorsítja az SSD sebességét.

A Samsung alkotta meg az iparág első SATA-alapú, ultravékony notebookoknál és vállalati szervereknél alkalmazott SSD-it. A Samsung ezt a fejlesztését folytatva SATA, SAS, PCIe és NVMe SSD-ket is kínál, ezzel téve teljessé az iparág legszélesebb SSD termékkínálatát, valamint vállalati felhasználásra szánt műszaki megoldásait. Ezzel még tovább gyorsul a HDD-k leváltása a teljes iparágon belül.

A 840-es sorozatú SSD-k legnépszerűbb, 250GB-os modelljével összehasonlítva azt látjuk, hogy az új 250 GB 840 EVO már 520MB/mp sebességű szekvenciális írásra képes – ami kétszer gyorsabb, mint az előző generációé. A 120GB-os modellt vizsgálva megállapítható, hogy a 840 EVO 410MB/mp szekvenciális írási sebességre képes, ami körülbelül háromszor gyorsabb, mint a 120GB-os 840-es sorozatú SSD-k írási sebessége.

Az 1TB-os 840 EVO SSD esetén a szekvenciális olvasási/írási sebesség eléri az 540MB/mp-et, illetve az 520MB/mp-et. Továbbá, a véletlenszerű olvasási és írási teljesítmény is itt a legmagasabb: eléri a 98000, illetve a 90000 IOPS-t (másodpercenként elvégezhető Input/Output műveletek száma). A nagyobb számítási kapacitás révén ez jelentősen javítja a felhasználói élményt, különösen akkor, amikor nagy adatfájlokat kezelünk.

A Samsung SSD 840 EVO modellek öt verzióban kaphatók: 120GB, 250GB, 500GB, 750GB és 1TB tárolókapacitással. Ezzel az informatikai környezet és az IT alkalmazások széles tárházát képes kiszolgálni. Ezen kívül jelentősen lecsökkentette a tárolókapacitásból eredő teljesítménykülönbségeket is, aminek köszönhetően az eszközök sokkal szélesebb választéka áll rendelkezésünkre.

Az újonnan kifejlesztett, nagysebességű, 1,6TB-os XS1715 NVMe SSD 3000MB/mp-es szekvenciális olvasási sebességre képes, ami lehetővé teszi 500GB-nyi adat (ez 100 db 5GB-os Full HD filmnek felel meg) 3 percen belüli feldolgozását. Ha hasonló műszaki jellemzőkkel rendelkező más termékekhez hasonlítjuk, akkor azt látjuk, hogy az új SSD tizennégyszer gyorsabb, mint a vállalati szervereknél használt prémium HDD-k, és hatszor gyorsabb, mint a Samsung korábbi, vállalati adattároláshoz készített prémium SSD-je.

Az új NVMe SSD XS1715 400GB-os, 800GB-os és 1,6TB-os verzióban készül. A tervek szerint az elkövetkező néhány évben a Samsung folytatja az egyre javuló teljesítményre képes NVMe SSD termékek fejlesztését.

SSD 840EVO

Címkék: samsung

Kommenteléshez be kell jelentkezned!