3D nyomtatott emberi szervek kutatási és transzplantációs célra

Hozzáadva: 2013.02.06, 13:02 | Kategória: Egyéb

Szerző: Gábor Cseri   | Forrás

Egy speciális, őssejteket felhasználó 3D nyomtatási technológiának hála a tudósok kitaposhatják az utat az emberi szervek szintéziséhez. A tudományban felbecsülhetetlen értékű a felfedezés, hiszen feleslegessé teheti a szervdonációt, megelőzhető lehet a szervkilökődés. A technológia segítségével a tudósok képesek lesznek egész szervek előállítására, mely a gyógyszerkutatásban és az orvostudományban is új, eddig ismeretlen kapukat nyithat meg.

A technológiát együttműködve a Roslin Cellab intézettel a Heriot-Watt Egyetem fejlesztette ki. Az emberi őssejtek tenyésztése laboratóriumi körülmények között mára már megoldott probléma. A sejtkultúrákat generációról generációra képesek átvinni a szakemberek. Az őssejteknek megvan az az előnyük, hogy gyakorlatilag végtelenül szaporíthatók, és az emberi szervben található bármely sejtformát képesek felvenni. Azok a kultúrák, melyek csontból, vagy bőrszövetekből vett sejtekből indulnak ki erősek, de kevésbé flexibilisek, mint az őssejtekből kiinduló tenyészetek. Ezen kevésbé rugalmas tenyészetek összeépítése már megoldott volt egy speciális 3D nyomtatási technológiának köszönhetően, azonban az őssejtekből tenyésztett, igen rugalmas sejteket emeddig nem tudták nagy méretekben egy egységes szövetté alakítani. A kulcsszó a 3D. Ugyanis az eddigi őssejt-tenyészetek csak 2D –ben voltak képesek növekedni, érzékenységüknél fogva nagyon korlátozottan lehetett őket egymásra építeni.

Dr Will Shu, az új 3D nyomtatási technológia kifejlesztője elmondta: „Legjobb tudomásunk szerint a világon még soha, senkinek nem sikerült őssejtekből származó tenyészeteket nagy mennyiségben egymáshoz építeni. Ez a forradalmian új 3D nyomtatási technológia lehetővé teszi, hogy a kitenyésztett sejteket pontosan, és nagy mennyiségben tudjuk egymáshoz kapcsolni, akár egész szerveket létrehozva ezzel. A vívmány segítségével a gyógyszerek hatását ezentúl valódi szöveteken lehet majd vizsgálni, az állatkísérletek számát pedig csökkenteni.”

„Hosszú távon gondolkodva nem tűnik elérhetetlennek, hogy nagyobb méretű, emberi szem számára is látható szöveteket nyomtassunk, mely végeredményben egész szerveket eredményezhet. Ez feleslegessé tenné a szervdonációt, és elébe menne az immunválaszként kilökött szervek problémájának.” – folytatta a kutatás vezetője. A felfedezés és a technológia értéke - amennyiben sikerül ipari méretekre is integrálni - felbecsülhetetlen. A gyógyszercégek dollár milliárdokat költenek minden egyes évben a gyógyszernek szánt hatóanyagok klinikai vizsgálataira. Ezen felfedezésnek hála a költségeiket szignifikánsan csökkenthetnék, a kutatások hatásfokát pedig nagyságrendekkel javíthatnák.

A Roslin Cellab természetesen már dolgozik az ipari megoldáson, így minden bizonnyal fogunk még hallani róluk a közeljövőben.

3D sejtnyomtatás

Címkék: 3d nyomtatás őssejtek 3d sejt nyomtatás

Kommenteléshez be kell jelentkezned!